Paper Artist

Paperitaiteilijan kuultavat kuvat käsintehdystä paperista

Toivottavasti nautit paperitaiteestani yhtä paljon kuin minä sen luomisesta. - Sirpa Kivilompolo

Käsintehty paperi lumosi minut harjoitteluaikanani helsinkiläisessä paperipajassa 1991. Valmistuessani tekstiilisuunnittelijaksi, tiesin löytäneeni käsintehdystä paperista ikuisen ystävän. Ikivanha tekniikka on tarjonnut loputtomasti haasteita ja mahdollisuuksia. Paperi materiaalina ruokkii luovuuttani lakkaamatta. Paperin keveys, läpikuultavuus ja muovailtavuus kiehtovat minua. Valon ja paperin yhdistäminen on alusta lähtien ollut haaveeni ja haasteeni. 

Käsintehdyn paperin kuviointi syntyy vesileimoja hyödyntämällä. Olen kehittänyt omia menetelmiä tuohon jo 1200- luvulla löydettyyn vesileimatekniikkaan. Leima ei olekaan enää pelkkä paperiin kätketty merkki ja laadun tae, kuten entisaikoina. Minun vesileimani voivat täyttää koko paperiarkin. Olen myös ottanut käyttöön sloganin ”MY MADE PAPER” korostaakseni paperin uniikkia olemusta.

Kun käsintehty valkoinen paperi on jo itsessään ilmaisevaa, valon ja varjon leikki ja hienovaraiset sävyerot riittävät luomaan illuusion. Erityistä ilmettä puuvilla- tai pellavapapereihin saa suomalaisilla kasvikuiduilla. Uniikkiteokseni koostuvat usein paperiarkeista tai kolmiulotteista osista, joita yhdistelemällä syntyvät suuremmat kokonaisuudet.

Käsintehdyn paperin lumo on tallella, lumoudu sinäkin ajattomasta Paperivalo mallistosta.

1. Käsintehdyn paperin valmistus alkaa kuitujen jauhamisella. Hollanteri eli kuitujen jauhinlaite katkoo kuidut riittävän lyhyiksi vesileimojen työstämistä varten.

 

2. Hienoksijauhetusta massasta ja vedestä tehdään altaaseen seos, josta viiralla nostetaan arkki kerrallaan.

 

3. Ylimääräinen vesi valutetaan pois.

4. Märkä arkki kaadetaan huovalle. Vesileima syntyy viiraan kiinnitetyn muotin avulla. Muotin päälle asettuu vähemmän kuituja ja kuvion kohta jää ohuemmaksi. Vesileima valmistuu aina samalla kertaa kuin paperi.

 

5. Huovalla oleva paperi odottaa siirtoa prässiin.

 

6. Arkit prässätään, jolloin suurin osa vedestä poistuu ja samalla arkit kiinnittyvät kuivauslevyihin.

7. Kuivumassa olevia papereita. Kuivumista nopeuttaa kondensoiva ilmankuivain.

8. Kuivuneet paperit irrotetaan levyistä ja viimeistellään oikeaan kokoon.

9. Paperivalon koholeima viimeistelee tuotteen.


Paperivalo design - tunnelmaa valkoisella