Paperitaiteilija Sirpa Kivilompolo

Sirpa Kivilompolo valmistui tekstiilisuunnittelijaksi Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta vuonna 1992. Lopputyönään hän tutki vesileimatekniikkaa ja sen soveltamista kokonaisen paperiarkin kuvioimiseen.

Käsintehty paperi vei mennessään ja Sirpa aloitti uransa ensin paperitaitelijana. Ensimmäinen näyttely, paperinaamioita, pidettiin Victor Barcokevitsch valokuvakeskuksessa kesällä 1994. Toinen merkittävä tapahtuma oli 1995 jurytetty yksityisnäyttely Suomen paperitaidegalleriassa Kuusankoskella.

Paperivalon toiminta alkoi 1997 onnittelukorttien valmistuksella.  Sirpa sai valtakunnallisia apurahoja työvälineiden ja koneiden hankintaan sekä tuotekehitykseen ja mallistojen suunnitteluun.  Apurahojen saaminen kannusti ja loi uskoa siihen, että käsintehdyillä paperituotteilla voi ansaita elantonsa. Sirpa osallistui myös ahkerasti ammattimessuille, joista kortteja ja muita tuotteita ostivat jälleenmyyjät ja yritykset. Paperivalon brändi on alusta lähtien ollut selkeä ja rakentunut käsintehdyn paperin ympärille. Rohkea päätös valmistaa vain valkoista paperia on toiminut hyvin.

Vuonna 2022 Paperivalo täytti 25 vuotta. Yritys perustettiin Kuopioon, mutta se muutti Sirpan kotiseudulle, Tornionjoen varrelle kymmenen vuotta myöhemmin.  Sirpa kaipasi kotiin inspiraation lähteille pohjoiseen, valon, lumen ja virtaavan veden äärelle. Tornionjoen rannalla vietetty lapsuus on ollut luova kasvuympäristö.

Paperivalo shop & cafe

Karungissa Sirpa on yhdessä miehensä kanssa rakentanut Paperivalosta esteettisen kokonaisuuden, jossa voi tutustua käsintehdyn paperin maailmaan. Samalla voi tehdä ostoksia elegantissa Paperivalo shopissa ja nauttia hyvät kahvit Cafe Paperivalossa.

Paikan viehätystä lisää se, että paperistudio, designmyymälä, kahvila ja Sirpan koti ovat kaikki samassa pihapiirissä. Se koostuu ammattitaidolla ja rakkaudella korjatuista vanhoista hirsitaloista sekä pienemmistä piharakennuksista. Koti on entisessä 1900-luvun alussa rakennetussa Karungin kunnantalossa ja myymälä vanhassa kyläkaupassa.

Kävijöitä puhuttelee myös viihtyisä, jatkuvasti rakentuva ja kehittyvä esteettinen miljöö, jossa jokainen yksityiskohta palvelee kokonaisuutta kauniisti.

 

KATSO TÄSTÄ SIRPAN HENKILÖKUVA-VIDEO JA VIDEO PAPERINVALMISTUKSESTA!