Paperivalon tarina

Paperivalo on paperitaiteilija Sirpa Kivilompolon yli 20 vuotinen matka estetiikkaan ja merkitykseen. ”Joku viisas on sanonut joskus, että mitä enemmän syventyy johonkin aiheeseen, ideat eivät lopu koskaan. Tekstiilisuunnittelijan urani kääntyi paperin kuvioimiseen värikkäiden printtien asemesta. En koskaan kyllästy nostamaan valmistamaani paperiarkkia valoa vasten ja katsomaan sitä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan on aina yhtä kiehtovaa nähdä, miten kuvio näkyy upealla tavalla eri valossa. ”

Valo ja varjo ovat kuvataiteen peruslähtökohtia. Valkoinen väri voi olla tehoste tai tausta. Se ei kuitenkaan koskaan mene pois muodista. Pelkistetty kuvio antaa katsojalle mahdollisuuden tulkita – nähdä kuvion omalla tavallaan. Paperivalon design perustuu näihin ajattomiin elementteihin: valon ja varjon leikkiin, läpikuultavuuteen, rauhoittavaan valkoiseen väriin ja kuvioihin. Ajaton symboliikka puhuttelee ihmisiä kulttuurista tai vuosikymmenestä huolimatta.

”Käsintehty paperi lumosi minut harjoitteluaikanani helsinkiläisessä paperipajassa 1991. Valmistuessani tekstiilisuunnittelijaksi, tiesin löytäneeni käsintehdystä paperista ikuisen ystävän. Valon ja paperin yhdistäminen on siitä lähtien ollut haasteeni. Ikivanha tekniikka on tarjonnut loputtomasti mahdollisuuksia. Paperi materiaalina ruokkii luovuuttani lakkaamatta, sen keveys, läpikuultavuus ja muovailtavuus kiehtovat minua. ”

Paperivalon studiossa valmistetaan käsin paperia, josta muotoillaan onnittelukortteja, adresseja, lyhtyjä, valaisimia ja ikkunaan suunniteltuja valopapereita sekä paperitähtiä. Lisäksi Paperivalolla on tuotteita, joissa käsintehty paperi on pohjana meitä koskettaville voimalauseille sekä Tornionjokilaakson murteella kirjoitetuille elämänohjeille ja viisauksille.

Valon ja kuvioiden harmonia sekä oivaltavat tekstit puhuttelevat ihmisiä kulttuurista, sukupuolesta tai iästä huolimatta. Siksi tuotteet toimivat merkityksellisinä tervehdyksinä ilossa ja surussa, ilahduttavina yksityiskohtina sisustuksessa tai henkilökohtaisina voimalauseina omassa elämänpiirissä.

TERVETULOA TUTUSTUMAAN VALKOISEN VALON TAIKAAN KARUNKIIN TAI DIGITAALISESTI PAPERIVALON VERKKOKAUPPAAN!

Sirpa Kivilompolo

paperitaiteilija, Paperivalo Ky

 

KATSO TÄSTÄ SIRPAN HENKILÖKUVA-VIDEO JA VIDEO PAPERINVALMISTUKSESTA!