Paperitaiteilijan kuultavat kuvat ja käsintehty paperi

Sirpa Kivilompolo ihastui käsintehtyyn paperiin lyhyellä harjoittelujaksolla keväällä 1991. Baalin Alttarit-paperipaja Helsingin kaapelitehtaalla tarjosi mahdollisuuden työskennellä ja oppia kahden paperintekijän ”aputyttönä”. Paperinvalmistus tuntui ihmeelliseltä taidolta ja Sirpa aavisteli, että paperi voisi haastaa hänet pidemmäksikin aikaa. Ja näin on käynyt. Käsintehdyn paperin loputtomat mahdollisuudet lumoavat edelleen. Laadukas käsintehty paperi on valmistettu Suomessa, Tornionjokilaaksossa.

#mymadepaper #palapaperitaidetta

Toivottavasti nautit paperitaiteestani yhtä paljon kuin minä sen luomisesta.

– Sirpa Kivilompolo

1. Käsintehdyn paperin valmistus alkaa kuitujen jauhamisella. Hollanteri eli kuitujen jauhinlaite katkoo kuidut riittävän lyhyiksi vesileimojen työstämistä varten. Paperivalon käyttämä raaka-aine on puuvillaa. Se on laadukas materiaali eikä kellastu valon vaikutuksesta.

2. Hienoksijauhetusta massasta ja vedestä tehdään altaaseen seos, josta ”viiralla” nostetaan arkki kerrallaan. Viira koostuu puisesta kehikosta, johon on kiinnitetty tiheä metalliverkko. Kehikon päällä on arkin rajaaja, joka rajaa kuidut kauniisti verkon päälle.

3. Ylimääräinen vesi valutetaan pois. Arkin rajaaja poistetaan ennen arkin kaatamista huovalle. Kuvassa näkyy kuitujen peittämä muotti.

4. Märkä arkki kaadetaan huovalle. Vesileima syntyy viiraan kiinnitetyn muotin avulla. Muotin päälle asettuu vähemmän kuituja ja kuvion kohta jää ohuemmaksi. Vesileima valmistuu aina samalla kertaa kuin paperi.

5. Huovalla oleva paperi odottaa siirtoa prässiin. Arkin voi kuivattaa myös ilman prässäystä, jolloin vesileima näkyy voimakkaana reliefinä. Paperivalo liimaa vapaasti kuivuneet arkit, jolloin vähän taipuneista papereista saadaan suoria.

6. Arkit prässätään, jolloin suurin osa vedestä poistuu ja samalla arkit kiinnittyvät kuivauslevyihin.

7. Kuivumassa olevia papereita. Kuivumista nopeuttaa kondensoiva ilmankuivain.

8. Kuivuneet paperit irrotetaan levyistä ja viimeistellään oikeaan kokoon.

9. Paperivalon koholeima viimeistelee tuotteen.

KATSO TÄSTÄ, KUINKA KÄSINTEHTY PAPERI VALMISTUU