13.10.2022

Kaupan tädin elämää Paperivalo shopissa

Paperivalo shopin pyörityksessä on meneillään kymmenes vuosi. Olen tunnustanut, ettei tämä ollut haaveeni. Joskus vaan asiat tapahtuvat ja hyvä niin. Sattumaa vai intuitioon luottamista? Varmasti molempia. Pitää olla vähän pörrö, että uskaltaa avata designputiikin pöpelikköön.

”Sun kauppa on kokonaistaideteos”

”Yksi kauneimpia myymälöitä”

”Täällä on niin paljon kaikkea ihanaa”

”Esteetikon valinta”

Saan paljon palautetta, miten kaunista meillä on ja miten jokainen yksityiskohtakin on mietitty. Vuosien aikana kauppa on kehittynyt paremmaksi ja selkeämmäksi, vaikka puitteet ovat pysyneet samana. Olen fiilannut esillepanoa ja päätynyt muiden valmistajien kohdalla neutraaliin väriskaalaan. Minulle on jäänyt mieleen konsultti Tuija Seipellin lause: ”jokaisen tuotteen on ansaittava paikkansa myymälässä”. Pitkälti Tuijan ansiota on ymmärrykseni, miten tuotteet ovat selkeästi ja houkuttelevasti esillä. Paperivalon oman malliston tuotteet ovat pitkään olleet paraatipaikalla.

Kerron mielelläni paperinvalmistuksesta ja tuotteiden synnystä sekä kiinnostuneille elämästäni paluumuuttajana. Koko elämäntarinani on nähtävillä kahvilan hirsiseinällä murrelausein ja valokuvin esitettynä. Siitä on moni vierailija inspiroitunut ja teos aikaansaa mukavia keskusteluja.

Olen alkanut nimittää kauppaani murrekylpyläksi. Puolivahingossa magneeteilla alkanut murteen tuotteistaminen on yllättänyt suosiollaan. Läpikuultavien valkoisten paperituotteiden rinnalle on syntynyt kokonainen murremallisto. Elämänviisauksista ja hyvän mielen lausahduksista tykkäävät sekä Tornionjokilaakson asukkaat että muut murteen ystävät.

Iso haaste on saada autoilijat pysähtymään ja tulemaan sisälle valkoiseen taloon. Onneksi uteliaisuus lopulta voittaa ja kuulen myös, että jo kotoa lähtiessä päätettiin tällä kertaa pysähtyä.

Karungin taajamassa on aina ollut 60 rajoitus ja pari vuotta sitten saatiin valvontakamerat. Se on loistava asia meidän kannalta, liikenne on hidastunut kylällä. Tänä syksynä Paperivalon kohdalle tuli vielä 50 rajoitus suojateiden väliselle matkalle. Se vasta hyvä juttu onkin, kunhan vaan autoilijat noudattaisivat rajoitusta.

Tervetuloa valkoiseen tunnelmaan, kaikki tämä ihanuus on tehty teitä varten!
Sirpa Kivilompolo
paperitaiteilija, kaupan täti, kahvilan emäntä