01.02.2020

Paperivalo 23 vuotta

Tänään on Paperivalon syntymäpäivä. Ensimmäiset 10 vuotta vierähti Kuopiossa; nyt on kotoisampi olo täällä paperitaiteilijan kotikylässä Karungissa. Yrityksen aloittaessa ei ollut vielä verkkosivuja verkkokaupasta puhumattakaan. Sähköposti taisi tulla noihin aloittamisen aikoihin ja aluksi turvauduin työskentelemään toisten tietokoneilla.

Maailma on muuttunut todella paljon Paperivalon ympärillä. Yksi asia on kuitenkin pysynyt samana: Paperivalossa valmistetaan edelleen käsin paperia ja vain valkoista paperia, joka kuvioidaan vesileimoilla. Olen aika ylpeä tästä kapean sektorin rajauksesta, enkä ole kaivannut rönsyjä uralleni paperinvalmistajana. Välillä itsekin ihmettelen, miten jaksan olla edelleen kiinnostunut samasta tekniikasta. Yrittämisessä riittää kuitenkin haastetta ja oppimista koko ajan. Siksi perusasioiden on hyvä pysyä ennallaan.

Missä ovat muut käsintehdyn paperin valmistajat? Niitä ei kovin monta ole, vaikka Suomi on paperimaa. Itse miellän paperikuidut samantapaiseksi raaka-aineeksi kuin vaikka saven eri muodot. Onhan meillä keramikkoja, miksi ei ole paperintekijöitä. Minulla olisi jopa myydä hollanteri (paperikuitujen jauhinlaite) innokkaalle aloittelijalle.

Sirpa Kivilompolo